Tasarruf Hesaplama

Tasarruf hesaplayıcısı, tasarruf hesaplarının son bakiyesini ve faizini tahmin etmek için kullanılabilir. Vergi, enflasyon ve çeşitli dönemsel katkılar gibi birçok farklı faktörü dikkate alır. Negatif başlangıç bakiyeleri veya katkı değerleri kullanılabilir.

Lütfen Bakiyenizi Giriniz

%

Lütfen Faiz Oranı Giriniz

Lütfen Vade Giriniz

Hesaplama Sonuçları
Başlangıç Değeri:0.00
Toplam Tasarruf:0.00
Toplam Kâr:0.00

Tasarruf (Birikim) Nedir ?

Bir borç anlaşması sonucunda elde edilen kar oranıdır. Diğer bir anlamda ise, üretim amaçlı girdi olarak kullanılan bir sermayenin gelir oranıdır. Basit faiz veya bileşik faiz olarak sınıflandırılan iki farklı faiz biriktirme yöntemi vardır.

Tasarruf Nasıl Hesaplanır ?

Dönem türüne göre anapara miktarı üzerinden belirlenen oran üzerinden gelir hesaplanmasıdır. Kolayca faizin nasıl hesaplanacağı aşağıda örnek üzerinden anlatılmıştır.

Bankadan ₺1000 alınırsa ve bankanın belirlediği yıllık faiz oranı %10 ise

₺1000 x %10 = ₺100

Bankaya borç toplam ₺1100 olarak ödenmesi gerekir.

Eğer bankadan 1 yıl yerine 2 yıl geri ödemeli aynı miktar aynı faiz oranı ile alınırsa, her yılın sonunda faiz oranı kadar tekrar faiz hesaplanır. Bu sayede toplam geri ödenmesi gereken miktar aşağıdaki gibi olacaktır.

₺1000 + ₺100(1.Yıl) + ₺100(2.Yıl) = ₺1200

İkinci yılın sonunda bankaya ödenen faiz miktarı ₺200 olacaktır.

Basit faiz hesaplama formulü şu şekildedir:

Faiz = Anapara × Faiz Oranı × Vade

Aylık veya günlük gibi daha karmaşık faiz uygulama sıklığı söz konusu olduğunda, aşağıdaki formülü kullanılır:

Faiz = Anapara × Faiz Oranı × (Vade ÷ Sıklık)

Basit faizin nasıl kolayca hesaplanacağı anlatıldı. Fakat, günlük hayatta genellikle bileşik faiz hesaplanması kullanılıyor. Bileşik faiz hesaplama sayfasına gitmek için buraya tıkalabilirisiniz.

Tasarruf Hesaplama

Tasarruf (Birikim) Yapmanın Yolları ?

Tasarruf veya birikim yapmanın kişiden kişiye değişen yolları vardır. Hayatlarında maddi anlamda başarılar elde etmiş insanların ortak birikim maddeleri şu şekildedir:

  • Yatırım araçlarını parçalara bölün. Tüm paranız ile hisse senedi, ev, altın, döviz, kripto paralara yatırmaktansa birikiminizi yatırım araçlarına bölüştürün.
  • Pasif gelirler yaratmaya çalışın. Pasif gelir kısaca uyurken dahi para kazandıran yatırımlardır.
  • Yatırım yapmadan önce o konuyu iyice anladığınızdan emin olun. Zaman ayırmadan yapılan yatırımlar sadece şansa bağlıdır.
  • Tasarruf veya birikim için finans kuruluşların ürünlerini araştırın. Bu sizin yeni fikirler ve yollar bulmanıza yardımcı olacaktır.
  • Hedef belirleyin. Hedef belirlemeden yapılan her işte olduğu gibi birikim yapmaya çalışmakta hüsranla sonuçlanacaktır. Hedef belirlerken, hayalperest olmaktan kaçının ve bu hedefi size hatırlatacak yollar bulun.

Emeklilik için Ne Kadar Tasarruf Etmeliyim ?

Emeklilik için ne kadar tasarruf etmeliyim sorusunun cevabı ülkeden ülkeye ve kişinin hayat tarzına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genel emeklilik şartlarının yanı sıra çalışılan süre boyunca gelirinizin yüzde 10'nu biriktirmenizde emeklilik hayatınızın rahat geçmesi açısından önemi büyüktür. Ayrıca, finans kuruluşlarının emeklilik araçlarını araştırıp, finans uzmanlarından yardım almanızda fayda olacaktır.

Sıkça Sorulan Sorular

Birikim yapmak istiyorum ne yapmalıyım ?

Birikim diğer adıyla tasarruf yapmak için öncelikle hedef belirleyin. Birikim ile yapacağınız şeyleri netleştirin. Hayatınızı idame ettirecek miktarı ayırınca kalan para ile mevduat hesaplarınıza aktarın. Belirlediğiniz hedefi kendinize sık sık hatırlatın ve inancınızı kaybetmeyin.

Fatura Tasarrufu Nasıl Yapılır ?

Faturalar için tasarruf yapmanın en etkili yolu, boşa tüketimi azaltmak. Kullanmadığınız odaların ışıklarını kapalı tutun. Çamaşırları ve bulaşıkları biriktirip yıkayınız. Tasarruflu ampuller kullanın. Su israfının önüne geçmek için aile bireylerinizi bilgilendirin.

Birikim yapamıyorum ne yapmalıyım ?

Birikim yapamamanın en büyük faktörü, bir amaç veya hedef belirlememektir. Birikim yapmaya başlamadan önce kesinlikle hedef belirlenmeli ve bu hedefi sık sık kendinize hatırlatmalısınız.