Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama

Bazal metabolizma hızı (BMH) hesaplayıcısı, cinsiyet, yaş, kilo ve ağırlığa bağlı olarak ortalama kalori yakım oranını hesaplar.

Lütfen Yaşınızı Giriniz

cm

Lütfen Boyunuzu Giriniz

kg

Lütfen Kilonuzu Giriniz

Hesaplama Sonuçları
Bazal Metabolizma Hızı (BMR) Calories/day
İdeal Kilo: kg
Ponderal İndeks: kg/cm3

Metabolizma Nedir?

Metabolizma vücudumuzda meydana gelen bütün tepkimelerin toplamıdır. Yapım ve yıkım olaylarının bütünüdür. Canlıların vücudunun devinimi ve devamı için gerekli olan olaylar toplamıdır. Metabolizma kilomuzla genel sağlığımızla yakından ilgilidir.

Metabolizma Hızı Neden Önemlidir?

Metabolizmamızın hızlı olması vücudumuza aldığımız besinlerin daha hızlı yakılıp enerjiye dönüşmesini etkiler. Bu sayede yağ kütlesi oluşumunu azaltır ve kilo almayı yavaşlatır. Bu sebepten metabolizmamızın hızlı olması bizi daha enerjik ve aktif de yapar.

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

Metabolizmayı hızlandırabilecek birçok yöntem vardır. Bu konularda özellikle bir rahatsızlığınız varsa doktorunuza başvurmanız çok önemlidir. Metabolizmayı hızlandırabilecek bazı maddeler aşağıda listelenmiştir.

  • Sık sık (Yaklaşık olarak günde 2-3 Litre) su içilmeli
  • Hareketli bir yaşam metabolizma hızını arttırmada çok önemlidir. Egzersizler, her gün yürüyüş yapmak metabolizma hızını arttıracak aktivitelerdir.
  • Günlük öğünleri düzenli bir şekilde almak, özellikle akşamları hafif beslenmek metabolizma hızını arttırır.
  • Kahve, yeşil çay gibi içecekler belli miktarda metabolizmayı hızlandırır.
  • Aynı zaman aralıklarında uyku düzenine (6-8 saat) sahip olması metabolizmayı hızlandıran etkenlerdendir.
  • Bir hayat rutinin olması, belli düzende yaşamak metabolizmayı hızlandırır.
  • Baharatlı yiyecekler metabolizmayı hızlandırıcı yönde etki yapar.
  • Akupunktur vs. gibi tedaviler metabolizmayı hızlandırır.
  • Sıcak havalarda metabolizmamız hızlanır.

Bazal Metabolizma Nedir?

Bazal metabolizma vücudumuz dinlenme halindeyken harcadığı enerjiyi sağlayan metabolizma dır. Yalnızca hayati işlevleri yerine getirirken harcanan enerjiyi kapsar. Bazal metabolizma kişiden kişiye, yaşa, kiloya, vücut yapısına, cinsiyete ve bir çok başka etkene göre değişir. Bazal metabolizma vücudumuz dinlenme halindeyken harcadığı enerjiyi sağlayan metabolizmadır. Yalnızca hayati işlevleri yerine getirirken harcanan enerjiyi kapsar. Bazal metabolizma kişiden kişiye, yaşa, kiloya, vücut yapısına, cinsiyete ve bir çok başka etkene göre değişir.

Bazal Metabolizma Hızı Nedir?

Bazal Metabolizma hızı yaşamsal faaliyetlerimiz için gerekli olan enerjiyi harcama hızımızdır. Ponderal indeks değeri ile okunduğu zaman anlam kazanır.

Bazal Metabolizma Hesaplama

Bazal metabolizma hesaplama formülü kadın ve erkek için farklı referans değerleri ile hesaplanır.

Bazal metabolizma hesabı için geliştirilen birçok formül vardır. Bu formüllerden biri Harris-Benedict formülü olarak geçer bu formül 1919 da geliştirilip ilerleyen yıllarda yenilenmiştir. Günümüz şartlarında ise daha geçerli kabul edilen formül Mifflin-St Jeor formülüdür.

Mifflin Formülü Erkek

Örnek olarak bazal metabolizma şu şekilde hesaplanır;

Mifflin- St Jeor formülü baz alınarak yapılan hesaplamada vücudumuzun yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesi için (solunum,hücre yenilenmesi, ısı kontrolü vb.) gerekli olan kalori miktarını buluruz. Bu miktar kadın ve erkeklerde değişkenlik gösterir.

Erkekler için: (10 × kg olarak ağırlık) + (6,25 × cm olarak boy) - (5 × yıl olarak yaş) + 5

Mifflin Formülü Kadın

Kadınlar için: (10 × kg olarak ağırlık) + (6,25 × cm olarak boy) - (5 × yaş olarak) - 161

Kadınlar da ve erkekler de formülün farklı olmasının sebebi erkeklerin daha fazla yağsız vücut kütlesine sahip olmasıdır. Bu formüller de birimler metrik cinsten verilmiştir. Çıkan sonucun birimini değiştirmek isterseniz birim dönüştürücülerden yardım alabilirsiniz.

Örnek olarak;

33 yaşında 70 kilo ve 160 boyuna sahip bir kadının bazal metabolizma hızının hesaplaması şu şekilde yapılabilir;

Kadınlar için: (10 × kg olarak ağırlık) + (6,25 × cm olarak boy) - (5 × yaş olarak) – 161(10 x 70) + (6,25 x 160) - (5 x 30) – 161 = 700 + 1000 – 150 – 161 = 1389

Sonuç olarak bu kadının gün içinde hiçbir şey yapmasa bile yaşamsal faaliyetlerine devam edebilmek için 1389 kalori harcayacağını görmüş oluruz.

Bazal Metabolizma Hızı Formülü

Bazal Metabolizma Hızını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Metabolizmamız 30’lu yaşlardan itibaren yavaşlamaya başlar günlük rutinimiz aynı olsa bile bu sebepten dolayı o yaşlarda kilo almaya başlarız. Metabolizma hızını arttırmak bu durumun önüne geçilmesine yardımcı olabilir. Bazal metabolizma hızını etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlar:

  • Kas kütlesinin fazla olması metabolizma hızını arttırır. 30’lu yaşlardan itibaren her yıl vücudumuzda yüzde 1’lik bir kas kütlesi kaybı olur. Bu da metabolizmayı yavaşlatır. Kas kütlesini korumak hatta arttırmak, düzenli egzersiz yapmak, bedenen aktif olmak metabolizmayı hızlandırır.
  • Uyku düzeni, metabolizmayı doğrudan etkileyen önemli bir faktördür. Uyku düzeni oluşturmak uyku kalitesini arttırmak metabolizmayı hızlandıran adımlar olacaktır.
  • Bazı gıdalar metabolizma üzerinde hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bunlardan en ünlüsü bilindiği üzere kahvedir. Günde iki fincan Türk kahvesi ve filtre kahve metabolizmayı hızlandırıcı yönde etkiler.
  • Yeşil çay metabolizmayı hızlandıran gıdaların başında gelir. İçindeki antioksidanlar sayesinde metabolizmayı hızlandırır. Kilo kaybını hızlandırmaya yardımcı olur çoğu diyet listesinde yeşil çaya ara öğün olarak mutlaka yer verilir.
  • Diğer bir gıda ise acı biberdir. Acı biberin acılığı oran olarak metabolizmayı hızlandırır. Düzenli olarak acı yiyen insanların, yemeyenlere göre günde ekstradan 50 kalori harcadıkları görülmüştür.
  • Metabolizmayı hızlandırmak için genellikle antioksidanların bulunduğu besinlerin, beslenme düzenine dahil edilmesi çok önemlidir. Antioksidanların bulunduğu bazı besinler: Brokoli, ıspanak vb. yeşil sebzeler; nar, böğürtlen, yaban mersini gibi kırmızı meyveler; portakal, greyfurt gibi narenciyeler; sebzeler, salatalar ve baharatlar
  • Aralıklı oruç tutmak yine diğer etkenler gibi metabolizma hızını artırıcı yönde etki eder.
  • Magnezyum (Mg) elementi metabolizmamız için oldukça önemlidir. Magnezyum eksikliği günümüzde sık rastlanılan dengesiz ve eksik beslenme sebebiyle oldukça karşılaşılan bir eksikliktir. Magnezyum eksikliği halsizlik ve yorgunluğa neden olabilir. Magnezyumu doktor kontrolünde ilaç takviyesiyle ve bazı Mg açısından zengin gıdalardan alabiliriz. Bu gıdalar; kuruyemişler, mercimek, ıspanak, kabak çekirdeği, bazı balıklar ve bitter çikolata olabilir.
  • Son olarak sauna uygulamasının metabolizmayı hızlandırdığı görülmüştür. Terleme yoluyla vücudu antioksidanlardan arındırma, kas ve kemik ağrılarına iyi gelme gibi etkileri olmuştur.

Kadın bazal metabolizma hızı

Metabolizma her yaşta, her kiloda ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Ancak kadınlar ve erkekler için bazal metabolizma için ideal referans değerleri vardır kadınlar da bu değer 1000 – 1400 arasındadır.

Erkek bazal metabolizma hızı

Metabolizma her yaşta, her kiloda ve genel sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Ancak kadınlar ve erkekler için bazal metabolizma için ideal referans değerleri vardır erkekler de bu değer 1200 – 1600 arasındadır. Erkeklerin metabolizmaları kas kütlelerinin genellikle daha fazla olmasından dolayı kadınlara göre daha hızlıdır.

Yaşa göre bazal metabolizma hızı

Yaş faktörü metabolizmayı etkileyen önemli bir faktördür. 16- 20 yaş arasında sürekli olarak enerjik hissederiz bu yaşlar metabolizma hızının yükseldiği yaşlardır. 30 yaşından sonra metabolizmamız yavaşlamaya başlar, kas kütlemiz azalır. Bu yaşlar kişiden kişiye değişir ancak yaklaşık olarak vücudumuz bu şekilde işler. Sağlığımıza dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, kas kütlemizi arttıracak aktivitelerde bulmak, iyi beslenmek, kaliteli uyku düzenine sahip olmak metabolizmamızın hızını arttırır ve yaş faktörünün önüne geçer.

Cinsiyete göre bazal metabolizmayı hızı

Kadınlar da ve erkekler de genel olarak metabolizma farklıdır. Erkekler de kas kütlesi genel de fazla olduğu için metabolizmaları daha hızlı çalışır.

Sıkça Sorulan Sorular

Metabolizma ve bazal metabolizma arasındaki farklar nelerdir?

Metabolizma genel olarak insan vücudundaki tüm tepkimelerin toplamıdır. Bu toplam yapım ve yıkım olaylarının bütünüdür. Bazal metabolizma ise dinlenme halindeki yıkım olayıdır. Yani, dinlenme halindeyken harcanan enerjidir.

İdeal bazal metabolizma hızı kaç olmalı?

İdeal bazal metabolizma hızı cinsiyet ve yaşa bağlı olarak değişiklik gösterir. 20-40 yaş aralığındaki kadınların ideal bazal metabolizma hızı 1000 ile 1400 arasındadır. Erkeklerde ise bu değerler 1200 - 1600 arasında olmalıdır.

Metabolizma hızı düşükse ne yapılmalı?

Sıkça su içilmeli, hareketli bir yaşam tarzı benimsenmeli, kahve veya bitki çayı tüketilmeli, yeterli ve düzenli uyku uyulmalı. Sağlıksal bir problem yaşanmaması için uzman bir doktora danışılmalı.

Bazal metabolizma hızı toplam metabolizma hızının yüzde kaçlık kısmını oluşturur?

Günlük harcanan enerjinin en büyük yüzdesini (yaklaşık %50-80) oluşturur.

Bazal metabolizma hızı ne işe yarar?

Bazal metabolizma hızı, fiziksel olarak hareketsiz durumdayken vücudun harcadığı enerji miktarıdır. Bir diğer değişle 24 saat boyunca hayati organların işlevlerini yerine getirebilmesi için gerekli enerji miktarıdır. Bu sebeple, bazam metabolizma hızını dengede tutmak ve sağlıklı yaşamak oldukça önemlidir.