Adet Döngüsü Nedir ?
Adet döngüsü yaklaşık 11-14 yaşına gelmiş kadınların ergenlik çağına gelmesiyle vücutlarında meydana gelen doğal bir değişimdir. Adet ortalama 2-7 gün sürer. Adet süresi boyunca kanama yoğunluğu günden güne değişebilir. Günde 4-5 ped değiştirilmesi normaldir. Adet kanamasının miktarı her ay değişebilir ortalama olarak 30-80 ml arasıdır. Daha çok ya da daha az olduğunu düşünüyorsanız lütfen doktorunuza danışınız.

Adet Döngüsü Ne Zaman Başlar ?
İlk adet 8 ila 15 yaş arasında görülür. Daha erken veya daha geç görülmesi durumunda doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Adet döngüsü ilk görüldüğü andan itibaren 1-2 sene boyunca düzensizlik gösterebilir.
Adet Döngüsünün Aşamaları Nelerdir ?
Adet döngüsü 4 ana evreden oluşur. Sırasıyla:
- Menstrüasyon (Adet Dönemi): Kalınlaşmış olan rahmin iç duvarının parçalanıp atılmasıdır. Ortalama olarak 2 ila 7 gün sürer.
- Foliküler Faz: FSH hormonunun salgılanmasıyla yumurtalıklarda folikül üretimi başlar ve 1 yumurta olgunlaşır. (Birden fazla olgunlaşıp döllenirse çoklu gebelik meydana gelir.). Gebelik olasılığına karşı rahim duvarı uyarılır kalınlaşır ve damarlanır. Bu sırada vücudun östrojen seviyesi yükselir.
- Yumurtlama (Ovulasyon) Fazı: LH hormonunun salgılanmasıyla başlar. Yumurta, döllenmek üzere yumurtalıktan fallopi tüpüne atılır. Ortalama 24 saat döllendiğinde yumurta ölür.
- Luteal Faz: Yumurta, yumurtalıktan fallopi tüpüne atıldığında içinde yumurtanın içinde büyüdüğü folikül yumurtalıkta kalmaya devam eder. Gelişerek Korpus Luteum isimli yapıya dönüşür. Vücut progesteron hormonu salgılamaya başlar ve bununla beraber rahim duvarı döllenen yumurtanın gelişmesi ve tutunması için hazırlanır. Eğer döllenme olmazsa progesteron hormonu sürekli yüksek kalamayacağı için rahim içinde kalınlaşan duvar parçalanmaya başlar bu bir sonraki ayın menstrüasyon döngüsünün başlangıcı olur. Luteal Faz da yaklaşık 1 hafta sürer.
Adet Döngüsü Ne Zaman Biter ?
Adet döngüsü ilk günden itibaren 5-7 gün sürer. Adet döngüsünün bittiği kanamanın azalmasından ve kahverengi akıntı olmasından anlaşılır. Kahverengi akıntının sağlık açısından herhangi bir sakıncası yoktur. Rahmin içinde beklemiş kan son olarak atılır (kahverengi akıntı). Genellikle 6.günde görülür. Kişiden kişiye göre değişkenlik gösterir.
Adet Döngüsü Hesaplama ile Hamilelik Olasılığı Tahmin Edilir Mi ?
Yumurtlama adet döngüsünün son gününden itibaren 14.günde gerçekleşir. Adet döngüsü 21-35 gün aralığında olur kişiden kişiye değişir ve yumurtlama döngüsü genelde bunun tam ortasında gerçekleşir. Yumurtlama döneminin diğer adı ovulasyondur ve bu sırada hamile kalma olasılığı yükselir. Bir sonraki adet normaline göre geciktiğinde özellikle 35 günü aştığında gebelikten şüphelenilebilir. Yumurtlama dönemi hesabı için kolayhesaplama.com’un yumurtlama dönemi hesaplayıcısından en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.
Adet Dönemi Semptomları Nelerdir ?
Adet dönemi baş semptom kanamadır. Bunun yanında öncesinde ve aynı sırada olabilecek, olması oldukça normal olan semptomlar şu şekilde sıralanabilir.
- Baş Ağrısı
- Yorgunluk
- Göğüs Hassasiyeti
- Alt karın ağrısı (şiddeti değişkenlik gösterir döngü boyunca)
- İshal
- Şişkinlik
- Akne
- Yeme isteği
- Ruh hali değişiklikleri
Adet Ne Kadar Sürer ?
Adet döngüsü kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama adet 2-7 gün arası sürer. Her ay süresi değişebilir. Bir ay 7 gün diğer ay 3 gün sürmesi olağandır. Düzensizlik sürekli hale gelirse doktora danışılmalıdır.
Düzensiz Adet Döngüsü
Adet döngüsü 21-35 gün süreyle tamamlanır. Adet düzeninin etkileyen bozuklar kanamanın normalden fazla olması, normalden az olması, adet süresinin çok uzaması ya da kısa olması, alt ve üst sınırlar dahilinde (21 günden az) periyot dışında kanama görülmesi, alt ve üst sınırlar dahilinde (35 günden fazla) uzun süre kanama görülmemesidir. Adet düzensizliğinin birçok sebebi olabilir. Bunların çoğunluğunun sebebi hormonal değişimlerdir. Ama bunun dışında da buna sebep olabilecek bazı durumlar şu şekildedir:
- Miyom
- Polip
- Rahim ve yumurtalık kanserleri
- Rahim duvarının fazla büyümesi
- Menopoz
- Sigara kullanımı
- Diyabet
- Depresyon
- Yumurtalık kistleri
- Dış gebelik
- Bazı kronik hastalıklar
- Ağır egzersizler
- Stres
- Dengesiz beslenme
- Hızlı kilo alıp verme
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları
- Ani iklim değişimi
İlk Adet Günü Hesaplama
İlk adet kanaması gerçekleşmeden 1-2 yıl kadar önce ergenlik başlar ve ergenlikle beraber vücutta değişiklikler başlar. Bu değişiklikler çocuk bedeninin yetişkin bedenine dönüşmesidir. Göğüsler belirginleşmeye başlar, vücut tüylenmeye başlar ve bu belirtilerle beraber 1-2 yıl içinde ilk adet kanaması görülür. Genellikle bu süreç 8-15 yaş arasında gerçekleşir.
Adet Sancısı Nasıl Geçer ?
Adet sancısı şiddeti değişmekle beraber hemen hemen her kadında görülen günlük hayatın akışını olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Adet kanamasının başlamasından önce veya sonra görülebilir, her ay şiddeti değişebilir. Kasıklarda ve alt karında ağrı olur bazen bele, kalçaya ve bacaklara vurabilir. Ağrı şekli kramp gibidir. Kişiden kişiye şiddet derecesinin değişmesi oldukça normaldir. Genellikle 30 yaş altı kadınlarda, sigara içenlerde, yoğun kanama yaşayanlarda, düzensiz kanama yaşayanlarda ve aile öyküsünde şiddetli sancı bulunanlarda adet sancısının şiddeti daha yüksek olur. Aşırı şiddetli ağrılı adet dönemi geçiren kadınların altında bir sebep yatıp yatmadığını anlamak için doktordan yardım alması tavsiye edilir. Adet sancısının olması oldukça normaldir. Bu sancının şiddetini azaltacak o dönemin rahat geçirilmesini sağlayacak bir takım yardımcı seçenekler vardır. Bunlardan bazıları :
- Yoga veya egzersizi rutin haline getirmek ve düzenli yapmak adet döneminin daha rahat geçirilmesini sağlar. Sancının şiddetini azaltır.
- Takviye gıdalar almak sancı şiddetini azaltır. Bu takviyeler omega, magnezyum, B vitaminleri gibi takviyeler olabilir daha iyi öneriler için doktorunuza başvurabilirsiniz.
- Sıcak duş adet sancısını azaltıcı yönde etki eder.
- Stresli bir hayat adet döneminin daha zorlu ve sancılı geçirilmesine sebep olabilir. Stresi azaltmak sancı şiddetini de uzun vadede azaltacaktır.
- Bitki çayları rahatlatıcı içecekler adet sancısının şiddetini azaltıcı etki edebilir. Hatta bu döneme özel çaylar vardır. (Papatya, melisa, rezene, zencefil, nane, tarçın çayı gibi çaylar rahatlatıcı etki yapar.
- Sıcak su torbasını alt karın bölgesine ya da belinize koyarak sancı şiddetinin azalmasını sağlayabilirsiniz.
- Rahatlatıcı yağlar ile alt karın bölgenize yapacağınız masaj da sancı şiddetini azaltmada işe yarayacaktır.
- Bol su içmek de adet sancısını hafifletecektir.
Adet dönemi sırasında şekerli, tatlı sıcak sıvı içmek de sancı şiddetini azaltır.
Bu yöntemlerle sancınız geçmiyorsa:- Ağrı kesicilere başvurabilirsiniz (En hızlı yöntem)
- Doktor kontrolünde sancıyı azaltacak ilaç kullanabilirsiniz bu ilaçlar genelde doğum kontrol hapları veya hormonlu spiraller olur.
Adet döneminde şiddetli sancı yaşıyorsanız aşağıdaki maddelerden uzak durmanız daha rahat bir adet dönemi geçirmenize yardımcı olur. Bu maddeler:
- Alkol
- Yağlı yiyecekler
- Gazlı ve tuzlu içecekler yiyecekler
- Kafein içeren içecekler
Bunlara ek olarak soğan ve maydanoz vücudumuzdan toksik maddelerin ve iltihabın atılmasına yardımcı olan bitkilerdir bu sebeple adet döneminden önce içmek adet kanamasının başlangıcını hızlandırabilir adet olmanızı kolaylaştırır. Adet olmadan önce maydanoz ve soğan suyu içmek hem daha düzenli adet döngünüzün olmasını sağlar hem de daha rahat bir adet dönemi geçirirsiniz. Adet olmadan 4- 5 gün önce içmek adet sancılarını azaltabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Adet Günü Neden Geçikir ?
Adet diğer adıyla regl, bir çok sebepten dolayı gecikebilir. Bunların en yaygınları şu şekildedir: Stres, hormonal rahatsızlıklar, bazı ilaç kullanımları, hızlı kilo almak veya vermek, yaşa bağlı sebepler ya da hamilelik gibi sebepler.
Regl Kaç Gün Sürer ?
Bu sorunun cevabı kişiden kişiye değişmekle beraber ortalama olarak 5 gün sürmektedir. Regl gününü hesaplama için hesaplama aracımızından faydalanabilirsiniz.
Bir Sonraki Adet Günü Hesaplama
Önceki adet günü tarihini ve ortalama adet süresini girerek adet günü hesaplayıcımızdan bir sonraki adet gününü ve yeni periyodu hesaplayabilirsiniz.